چرا فلاتر محبوبترین SDK (کیت توسعۀ نرم افزار) موبایلی بین پلتفرمی است؟/بخش اول
اجرای یک تیم توسعه برای هر پلتفرم تلفن همراه، منابع کار دیگر را نیز جذب می کند. فلاتر Flutter محبوبترین ابزار برای تیمهای توسعه دهندۀ نرم افزاری است که با همۀ پلتفرمها سازگار است. زندگی در جهان امروز وابستگی زیادی به تلفنهای همراه و برنامهها و اپلیکیشنهای کاربردی آن دارد. در حال حاضر در سراسر جهان بیش از شش میلیارد اشتراک تلفن هوشمند وجود دارد. علاوه بر این، در فروشگاه گوگل پلی و اپ استور اپل، نزدیک به پنج میلیون اپلیکیشن موبایل برای دانلود موجود است. اگرچه بازار اپلیکیشنهای موبایل به طور فزایندهای رقابتی است، اما بسیاری از استارتاپها و توسعه دهندگان تلاشهای خود را در این حوزه متمرکز میکنند.
بنابراین طبیعی است که توسعه دهندگان اپلیکیشن موبایل همیشه به دنبال راههای سادهتر، سریعتر و ارزانتر برای عرضۀ محصولات خود به بازار باشند. ابزارهای توسعۀ مؤثر نقش مهمی در این فرایند دارند. از زبانهای برنامهنویسی گرفته تا چارچوبهای برنامهها تا کیتهای توسعه نرمافزار، ابزارهایی که توسعهدهندگان استفاده میکنند تعیین میکند که با چه سرعتی میتوانند محصولی را به دست مشتریان برسانند.
در ادامه نگاهی به افزایش محبوبیت انفجاری Flutter و ویژگیهایی که آن را برای توسعهدهندگان بسیار سودمند و محبوب کرده است خواهیم پرداخت.
فلاتر چیست؟
Flutter یک کیت توسعه نرمافزار متنباز (SDK) رایگان از شرکت گوگل برای توسعۀ برنامههای موبایلی بین پلتفرمی است. فلاتر با استفاده از یک پایگاه کد مبتنی بر پلتفرم آگنوستیک به توسعه دهندگان کمک میکند تا برنامههایی با کارایی بالا و مقیاس پذیر با رابطهای کاربری جذاب و کاربردی برای Android یا IOS بسازند. این کیت متکی به کتابخانهای از ویجتهای از پیش ساخته شده است که راهاندازی سریع برنامههای تلفن همراه خود را برای افرادی که تجربۀ برنامه نویسی یا توسعۀ محدودی دارند نیز ساده میکند.
Flutter که در سال 2015 توسط گوگل ایجاد شد و به طور رسمی در سال 2018 راه اندازی شد، به سرعت تبدیل به جعبه ابزار منتخب توسعه دهندگان شد. طبق آمار Statista، Flutter اخیراً از React Native پیشی گرفته و به اولین چارچوب توسعۀ اپلیکیشن موبایل تبدیل شده است.
بیشتر بخوانید: معرفی انواع زبان های برنامه نویسی و کاربرد آنها |
فلاتر چگونه کار میکند؟
فلاتر یک سیستم لایهای است که شامل چارچوب، موتور و جاسازیکنندههای مخصوص پلتفرم است. برنامههای فلاتر با استفاده از زبان برنامه نویسی شیگرا دارت گوگل ساخته میشوند. خود موتور فلاتر در درجه اول به زبان C/C++ نوشته شده است و کتابخانه Skia پایۀ اصلی قابلیتهای گرافیکی Flutter است.
دارت پایۀ بسیاری از مزایای عملکرد فلاتر است که هم از کامپایل (AOT) و هم (JIT) پشتیبانی میکند. AOT کد را در کدهای بومی سطح پایین کامپایل کرد که منجر به راهاندازی سریعتر برنامهها و عملکرد بالاتر نیز شد. JIT قابلیت بارگذاری مجدد و سریع Flutter را تسهیل میکند (که در ادامه با جزئیات بیشتر دربارۀ آن بحث خواهد شد) که زمان توسعه را کاهش خواهد داد. دارت همچنین مستقیماً روی کدهای ARM یا Intel x64 بومی کامپایل میشود و تفاوتهای عملکردی بین برنامههای Flutter و برنامههای بومی که در زمان اجرا به تفسیر کدهای میانی متکی هستند را به حداقل میرساند.
همچنین ساختار Flutter به گونهای است که اضافه کردن قابلیتها یا پذیرش کاربران جدید را ساده و سریع میکند و در نتیجه بسیار توسعه پذیر و مقیاس پذیر است.
چرا Flutter در بین توسعه دهندگان اپلیکیشن موبایل محبوب است؟
محبوبیت فلاتر در بین توسعهدهندگان وب و اپلیکیشن دلایل زیادی دارد. Flutter طیف وسیعی از مزایایی را به توسعه دهندگان ارائه میدهد که توسعه را سرعت میبخشد و منجر به تولید برنامههای کاربردی و کاربر پسند تلفن همراه میشود. در ادامه به چند مورد از مهمترین ویژگیهای فلاتر خواهیم پرداخت.
پلتفرمی آگنوستیک
هر توسعهدهندهای که قصد ساختن یک برنامه تلفن همراه را دارد میداند که داشتن نسخههایی برای اندروید و iOS چقدر مهم است. از سپتامبر 2021، اندروید با 72 درصد سهم بازار تلفن همراه را حفظ کرده است. اما iOS نیز گروه بزرگی از کاربران را در کنار نزدیک به 27 درصد سهم بازار دارد.
بیشتر بخوانید: تشخیص برنامه نویسان در سطوح مختلف: برنامه نویسان تازهکار، متوسط و ارشد |
تمرکز بر ساخت یک اپلیکیشن بومی واحد، بخش بزرگی از بازار را نادیده میگیرد و موفقیت بالقوه برنامه در آینده را محدود میکند، اما توسعۀ اپلیکیشنهای بومی به صورت جداگانه نیز میتواند فرایندی زمانبر و پرهزینه باشد.
Flutter توسعۀ چند پلتفرمی را سادهتر میکند. بهجای ایجاد کد جداگانه برای هر پلتفرم، توسعهدهندگان میتوانند از پایگاه کد واحد Flutter استفاده کنند.
اما مناسب بودن Flutter برای توسعه بین پلتفرمی فراتر از قابلیت حمل کد است. برخلاف سایر فریم ورکهای چند پلتفرمی مانند React Native و Xamarin، رابطهای کاربری ساختهشده توسط Flutter (UI) نیز دارای پلتفرمهای آگنوستیک هستند، زیرا موتور رندر Skia Flutter به اجزای رابط کاربری خاص پلتفرم نیاز ندارد.
تسهیل و تسریع فرایند توسعۀ اپلیکیشنها
فلاتر ویژگیهای بسیار متفاوتی دارد که توسعۀ اپلیکیشنهای موبایلی چند پلتفرمی را سادهتر و سریعتر میکند. شاید واضحتر از همه، توانایی تکیه بر یک پایگاه کد و موتور UI برای توسعه بین پلتفرمها، تلاش لازم برای تولید نسخههای یک برنامه کاربردی برای اندروید و iOS باشد.
کتابخانه گسترده ویجت Flutter همچنین به توسعه دهندگان امکان دسترسی به عملکردهای از پیش ساخته شده را میدهد و از این طریق زمان کلی کدنویسی را کاهش خواهد داد. کاهش زمان کدگذاری نیز موجب کاهش هزینههای توسعه خواهد شد.
بیشتر بخوانید: استخدام بهترین برنامه نویسان برای انجام پروژه های تحت وب |
یکی از مهمترین ویژگیهای فلاتر برای کاهش زمان توسعه، قابلیت بارگذاری مجدد حالتهای آن است. بارگذاری مجدد سریع، که به کامپایل JIT متکی است، اجرای تغییرات در کد را سرعت میبخشد. در بارگذاری مجدد، Flutter تغییرات کد را بدون تغییر حالتهای حفظ شده در ماشین مجازی دارت در حال اجرا وارد میکند. از آنجایی که کد برنامه بهطور کامل کامپایل نشده است، بارگذاری مجدد داغ با سرعت بیشتری اثرات بازبینی کد را نشان میدهد. Hot Reload به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا تأثیر تغییرات را در زمان واقعی بدون تغییر وضعیت فعلی برنامه مشاهده کنند. درنتیجه توسعهدهندگان میتوانند با سرعت بیشتری ویژگیها و نسخهها را آزمایش کرده و باگها را برطرف کنند. به این ترتیب زمان کمتری برای ارائه برنامههای اولیه و بهروزرسانی بازار نیاز خواهد بود. همۀ این ویژگیها فلاتر را به ابزاری بهینه برای ساخت و انتشار برنامه های MVP تبدیل میکند.
فلاتر به دلیل کاراییاش، یک انتخاب عالی برای استارتآپهایی با بودجۀ محدود است. به عنوان مثال، یک استارتاپ ممکن است قبلاً حداقل ۷۵ دلار در ساعت روی یک طراح وب سرمایه گذاری کرده باشد و به دنبال هزینههای مشابه یا بالاتر برای استخدام توسعه دهندگان برنامه باشد. Flutter با کاهش زمان توسعه و سرعت بخشیدن به فرایند تولید محصول، یک ابزار توسعه موثر و مقرون به صرفه برای مشاغل مختلف است.
یادگیری و استفادۀ آسان
یاد گرفتن کار با Flutter ساده است، چه شما تجربۀ توسعه گسترده داشته باشید یا نه میتوانید به آسانی کار با آن را یاد بگیرید. توسعه دهندگانی که اغلب با زبانهای دیگری مانند جاوا، پایتون، سی شارپ یا سایر زبان های شی گرا کار کرده باشند، مشکلی برای اضافه کردن فلاتر و دارت به مجموعۀ خود نخواهند داشت. زیرا دارت هم از نظر ساختاری و هم از نظر نحوی شبیه به آن زبانها است. علاوه بر این، برای کسانی که تجربۀ توسعه کمتری دارند، کتابخانه ویجت گسترده Flutter ساخت برنامهها را بدون نوشتن کدهای گسترده آسانتر کرده است. چندین پلتفرم وجود دارند که از Flutter برای ساختن برنامهها بدون نوشتن هیچ کدی استفاده میکنند!
فلاتر همچنین مستندات عالی دارد. علاوه بر کتابچه راهنمای مرجع عمومی، منابع کمکی Flutter شامل برنامههای کاربردی متعدد، یک راهنمای کامل است که به توسعهدهندگان نشان میدهد چگونه وظایف رایج را انجام دهند و زودتر به نتیجه برسند. اما پذیرش و استفادۀ گسترده از Flutter یک جامعه پر رونق ایجاد کرده است که منابع زیادی را برای توسعه دهندگان جدید یا با تجربه فراهم میکند.
بیشتر بخوانید: ویژگی های زبان جدید اندروید “کاتلین” چیست؟ |
توسعهدهندگان میتوانند از طریق انواع وبلاگها، انجمنها و سایر مراجع آنلاین، اطلاعات و کمکهای مورد نیازشان را پیدا کنند. از جمله این منابع آنلاین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
صفحات ویکی و سوالات Stack Overflow Flutter
Flutter Awesome، یک منبع جامع Flutter است که حاوی آموزشها، کتابخانهها، رابطهای کاربری، برنامهها و موارد دیگر است.
گروه Google flutter-dev
منبعی عالی برای کمک به رفع مشکلات فنی توسعه دهندگان.
flutter-dev subreddit
انجمن رسمی Reddit Flutter، که در آن کاربران منابع و تخصص خود را به اشتراک میگذارند.
اینها تنها تعدادی از منابع موجود هستند. تنها چیزی که لازم است جستجوی سریع برای یافتن موارد دیگر است.
ادامه دارد….
ممنون از سایت فوق العادتون
خواهش میکنم! خوشحالم که برای شما مفید بوده است